PKK'nin 20 Eylül 2010'a kadar 'Eylemsizlik Kararı' alarak tek yanlı ateşkes ilan etmesi, tökezleyen 'Demokratik Açılım'ı yeniden canlandırmak için iyi bir fırsat olarak görülmelidir.
AKP Hükümeti, önceki dönemin hatalarından dersler çıkararak bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. Güven arttırıcı adımlar beklemeden atılmalı, önlemler alınmalıdır. Referandum ve yaklaşan genel seçimler geciktirici gerekçeler olarak ileri sürülemez.
- Bu bağlamda, 'Taş atan Çocuklar' hakkında çıkan yasa yetersiz, ama olumlu bir örnektir. KCK operasyonlarında tutuklanan BDP’lilerin serbest bırakılması yönünde atılacak adımla devam edilmelidir. AKP, bu tutukluların siyasal hayata entegrasyonun köprüleri olduğunu asla unutmamalıdır.
- Askeri operasyonlar durmalı ve ‘Demokratik Açılım’a şans tanınmalıdır. Süreç bıçak sırtında ve risklerle yürüyor. Bu nedenle, gelişmeler hiçbir kurumun ve kişinin bireysel ve kurumsal kavrayış ve kapasitesine terk edilmemelidir. Sürecin bütünsel akışından hükümet sorumludur ve başarısızlık halinde hesabını o verecektir.
- Muhatapsız veya muhayyel muhataplarla, ardında milyonların olduğu bir sorunu hiç kimse çözemez. AKP gerçekçi davranmalı, dışlayıcı dilini ve tavrını değiştirerek BDP ile düzenli ilişki içerisine girmelidir. BDP’nin parlamentodaki varlığı çözüm sürecinde barış adına büyük bir imkandır.
- Bu sorunun çözülmesinde Abdullah Öcalan'ın yapabileceği şeyler olduğu ve topluluk üzerinde ciddi bir manevi ağırlığa sahip bulunduğu aşikardır. AKP Hükümeti, barışçı çözümde sonuca ulaşabilmek için, bu gerçekliğin gereğini yapmaktan sakınmamalıdır.
Son yaşananlar görmezden gelinemez. Bu nedenle bu ateşkesi kimse ıskalamamalıdır.
Sorunun kaynağı içeridedir ve çözüm yeri TBMM’dir.
Anayasal vatandaşlık ve onun bütün yasal karşılıklarının devreye sokulmasıyla çözüme ulaşılabilir.
PKK’lilerin, silahlarını bırakarak normal hayata entegre olmaları için uygun model geliştirilmelidir.
Sınırlarda özel birlik (profesyonel özel ordu) hazırlığı, 25 yıllık başarısız bir terörle mücadele zihniyetinin tezahürüdür. Vazgeçilmelidir.
Seçim yasasındaki yüzde 10 baraj kaldırılmalıdır.
Hatalardan arınmış ve içi doldurulmuş ‘Demokratik Açılım’ hemen devreye sokulmalıdır.
16 Ağustos 2010
Ufuk URAS
İstanbul Milletvekili
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder