2 Aralık 2010 Perşembe

Yargılanması Gündemde Olan Darbecilerin İsimleri Tabelalarda

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na

Aşağıdaki sorularımın, Başbakan Sayın Recep ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 13.10.2010

Ufuk URAS
İstanbul Milletvekili

12 Eylül 1980  darbesinin Türkiye için bilançosu ağır oldu. Darbeyi yaparak Meclis ve siyasi partilerin kapatılmasına, idam ve işkence sehpalarında insanların ölümüne, yurttaşlıktan çıkarma ve fişlenmeye, gözaltında ve işkencede kaybolmalara  neden olan darbecilerin isimleri yaşamımızın bir parçası olmaya devam ediyor.


12 Eylül 2010’da yapılan referandumla Geçici 15. Madde’nin kaldırılması darbecilere yargı yolunu açtı. Türkiye genelinde pek çok yerde suç duyuruları yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 29 okul darbenin tarihi ile darbenin komutanlarının adını taşıyor. Kenan Evren ismi 16 ilköğretim okulu ve lisede kullanılmaktadır. 5 ilköğretim okulu '཈ Eylül'' adını taşırken, darbenin komutanları Nurettin Ersin adına 2, Sedat Celasun ve Tahsin Şahinkaya adına da birer okul bulunmaktadır.

Yerel yönetimlerdeki bir çok bulvar, cadde, sokak, mahalle ve park da darbecilerin adını taşıyor. Ordu Fatsa'da Belediye Başkanı Fikri Sönmez'in kurduğu halk meclisiyle birlikte yaptığı caddenin adı bile Fikri Sönmez yerine Kenan Evren olarak değiştirildi.

Şimdi Türkiye genelinde pek çok yerde merkezi yönetime ve yerel yönetimlere   vatandaşlar tarafından darbecilerin daha önceki dönemlerde verilmiş okul, bulvar, cadde, sokak, kültür merkezi adlarının değiştirilmesi yönünde talepler geliyor.

Bu verilere dayanarak,

1- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ve darbecilerin adını ve tarihini taşıyan okulların adını, öncelikle bu dönemlerde acı çekmiş insanların ve ailelerin, sonra tüm toplumun vicdanını rahatlamak için, bir talebe gerek bile kalmadan hayatımızdan çıkarmayı düşünüyor musunuz? Çıkarmayı düşünüyorsanız hedeflediğiniz süre nedir?

2- Darbecilerin adını taşıyan  bulvar, cadde, sokak, mahalle, kültür merkezleri, park gibi yerlerin adı yerel talepler doğrultusunda ve yerel temsilcilerin de duyarlılığı ile değişmeye başladı. Ancak büyükşehirlere  bağlı muhalefet partilerine mensup belediyelerden oybirliği ile alınmış kararların Büyükşehir Belediyeleri tarafından reddedilmesini doğru buluyor musunuz? Doğru bulmuyorsanız, bu konuda bir yaptırımınız olacak mıdır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder