10 Eylül 2009 Perşembe

Afet Öncesi de, Sonrası da Yönetilemiyor...

Trakya ve İstanbul’a yıllardır görülmemiş yoğunlukta yağmurun yağmasıyla meydana gelen felaket hepimizi derinden üzdü, bir kez daha “Bu duruma neden düştük” sorusuna yol açtı.

Plansız ve çarpık yapılaşma, doymak bilmeyen rant hevesi, ardı arkası kesilmeyen taammüden felaketlere yol açıyor. Dün depremdi, bugün sel.

Suyun yolu kapatılmış, denize ulaşamıyor. Bataklık ve sulak alanlar kurutulup iskana açılıyor. Taşkın alanlarında ve dere yataklarında yapılaşmaya göz yumuluyor. Islah ediyoruz diye, binlerce yıllık dere yatakları daraltılıp üstü kapatılıyor. Kuruyan derelerin işlevi kalmadı sanılıp haritadan siliniyor. Böylece felakete zemin hazırlanıyor.

Olanlara ‘son seksen yılın en yoğun yağışı görüldü’ diyerek mazeret aranamaz. Sorumlusu plansız şehirleşmeye ve sınırsız rant hırsına göz yuman merkezi ve yerel yönetimler.

Ne gelmekte olan tehlikeyi görme, ne de yaşanmakta olan afeti yönetme becerisine sahip olmayan yönetimler bu durumun sorumlusudur. Yurttaşın mal ve can güvenliğini sağlayacak planlı, denetimli, doğa ile uyumlu bir yapılaşmayı ve kent yönetimini gerçekleştirmedikleri için sorumludurlar.

Ekmeğini çobanlıktan çıkaran bir aileyi dere yutuyor. Yedi kadın işçi fabrikanın önündeki “tekerlekli servis tabutu”nda boğuluyor. Yorgun şoförlere, sulak alana kondurulmuş otopark mezar oluyor. Bu ruhsatlı ve ruhsatsız cinayettir, kader değil.

  • Yurttaşların maddi ve manevi zararları karşılanmalı, yaralar hemen sarılmalıdır.

  • Derelerin önü açılmalı, atıklar önlenmeli, taşkın alanlarında yapılaşmaya son verilmelidir. Her taraf betonla sıvanmamalı, toprağın suyu emmesine imkan sağlanmalıdır.

  • Yerleşim ve yapılaşma politikaları bu afetlerin verdiği dersle yeniden ele alınmalıdır.

  • Plansız, denetimsiz, kalitesiz, çarpık yapılaşma ve doğa talanına son verilmelidir.

  • Yerel yönetimler kentleşme, planlama, yapı, denetim, su, çevre, meteoroloji, vb. alanlarda uzman kurumlarla işbirliği yapmalıdır.

Ufuk URAS İstanbul Milletvekili

10 Eylül 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder