25 Nisan 2009 Cumartesi

B.A: Savcılık Özensiz ve Hoyratça Davranıyor

Ergenekon davası savcılığının talebi üzerine gerçekleştirilen 12. dalga gözaltıları sırasında bir hayli kuşku, endişe ve soru işaretleri birikmiş, bu konuda yeni ve haklı tepkiler oluşmuştur. Savcılığın soruşturma, belge ve bilgi arama, toplama ve zanlıları gözaltına almadaki özensiz ve hoyratça, AİHM kararlarına uygun olmayan tarzı bir kez daha kendini göstermiştir.

Çağrıldığında savcılığa gitmekten sakınmayacak insanların davul zurnayla göz altına alınması, adeta teşhir edilmesi ve delil, belge topluyoruz denilerek ilgili ilgisiz her şeyin çuvallara doldurulması tuhaflıkların bazılarıdır. Örneğin savcılığın eğitim görmek için ÇYDD’den burs alan 36 bin öğrencinin dosyalarıyla ne işi var? Onlara burs veren kişi ve kurumları neden merak ediyor? Bu derneğin bu alandaki faaliyetlerinde savcılığı rahatsız eden bir şey mi var?

Bu davranışlarla ne Prof. Dr. Türkan Saylan’ın Ergenekon yöneticisi veya mensubu ne de ÇYDD’nin böyle bir örgütün arka bahçesi olduğuna kimse ikna edilemez.

Dava kırk ambara çevrilmeden, bu Türk Gladyosu’nun devlette görevli her düzeydeki üniformalı ve sivil yöneticileri ve mensupları, siyasi kanadı, finansörleri, tetikçileri ve eylemleri açığa çıkarılmalı ve daha fazla vakit geçirilmeden gerçek suçlular hak ettikleri cezaya çarptırılmalıdır. Aksi takdirde adalet mekanizması bu yükün altında kalacaktır.

Çetelere, derin devlete, darbecilere, gladyoya veya suç örgütlerine karşı soruşturma yürütülmesi, bunların yargılanması ve cezalandırılması on yıllardır dillendirdiğimiz bir taleptir. Ancak Ergenekon ve benzeri örgütlenmelerin tasfiyesinin nasıl yapıldığı en az tasfiyenin kendisi kadar önemlidir. Bu tasfiye hukuk içinde, demokratik yollarla yapılmalı, yeni hukuksuzluklar yaratılmamalıdır.

Onlarca yıldır sola reva görülen baskıcı, hukuksuz ve anti demokratik yöntemlerin uygulanmasına; Nusret Demiral, Nuh Mete Yüksel ve Ülkü Coşkun tarzına göz yumulamaz.

Ufuk URAS
ÖDP İstanbul Milletvekili
15 Nisan 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder