6 Ekim 2009 Salı

Sınırötesi Tezkere, Barışa Karşı Bir Tercihtir

AKP Hükümeti’nin sınır ötesi harekat yapma iznini uzatan tezkereyi bir kez daha Meclis’e getirmesi, ülkenin ve bölgenin ihtiyaçlarına uygun değildir.

Kürt Sorunu’nda askeri önlemlerle çözüm sağlanacağını düşünmek, onlarca yıldır yaşanan acıları hala anlamamakta direnmek demektir.

‘Kürt Açılımı’ veya ‘Demokratik Açılım’, tezkerenin süresi uzatılarak anlamlı bir sonuca götürülemez. Silahların gölgesinde bir barış ve çözüm üretilemez.

Başta Irak ve Kürt Bölgesel Yönetimi olmak üzere, bölgede geliştirilen olumlu ilişkilerin üzerine tezkerenin gölgesinin düşürülmesi makul bir yol sayılamaz. Bu tezkerenin uzatılması, atılan sınırlı adımları da sekteye uğratmaya namzettir.

Hükümetin, CHP ve MHP’den kaynaklanan inkarcı ve asimilasyoncu basınçlar karşısında “her şeyi göze aldık, sonuna kadar gideceğiz” iddiasının pek de geçerli olmadığı, tezkerenin uzatılması için atılan bu adımda ortaya çıkıyor.

Bu nedenlerle bu tezkereye olumlu oy verilemez. Meseleyi silahla ve baskıyla çözmeye çalışan bir anlayışla barışa ulaşılamaz.

Türkiye toplumunun demokratikleşmeye; farklı dil ve kültürleri, farklı kimlikleri zenginlik olarak yaşatacağı bir ortama ihtiyacı var.

UFUK URAS İstanbul Milletvekili
06 Ekim 2009

1 yorum:

  1. Kürt Sorunu dediğimiz olgunun hala içi doldurulamamış olması çok acı verici bir durum. Acaba Tam olarak ne anlıyoruz bu durumdan? bir halka yapılan baskı, asimilasyonmu yoksa bunun dışında çıkarcı grupların bir oyunumu? Türkiye'de hala aşiretçilik kültürü ,toprak reformunun olmaması ,eğitimde bilgi ,birikim ve teknolojik gelişme de hep hazırcı bir zihniyet,adalet sisteminin siyasallaşması vs sıralanabilir.Bütün bunların sonucun da yakından takip ettiğim biri olarak sizin bu konularla ilgili neler yapacağınızı çok merak ediyorum. Doğuda ki aşiret kültürü ve toprak reformu,Eğitim,Göç konularında umarım ki bir planınız da vardır. CHP ve MHP nin faşizme varan aşırı tutumlarının yol açtığı ayrılıkçı yapı ve bu yapının ortasında kin ve düşmanlık,umuyorum ki bu konularda sağ duyulu liderlerimiz bizi geçmişte yapılan hataların tekrarlanmasından kurtaracaktır.

    YanıtlaSil